Oralna higijena ključna za zdravlje zuba!

Redovno održavanje oralne higijene je jako važno za očuvanje zdravlja zuba i okolnih tkiva. Svakodnevna njega zuba, uz korištenje četkicu+e za zube i konca ili interdentalne četkice, ima važnu ulogu u prevenciji nastanka karijesa, kamenca i oboljenja desni. Sa obukom o pravilnom načinu održavanje oralne higijene treba početi već od malih nogu.

Kada kažemo redovna oralna higijena, mislimo na obavezno pranje zuba ujutro i naveče. Pored toga što higijena treba da bude redovna, takođe je potrebno da bude i pravilna i da se koriste adekvatna sredstva za higijenu.

Preporuka je svakako koristiti mekane četkice za zube, a mi smo tu vam preporučimo najbolje za vas. Paste za zube se preporučuju sa fluorom, koji je značajan u remineralizaciji zubnog tkiva.

Tehnika pranja zuba je izuzetno važna, jer se jedino pravilnom tehnikom pranja mogu ukloniti meke naslage :

  • Četkicu prislonite na desni tako da polovina vlakana pokriva desni, a polovina zube. Vlakna blago pritisnemo na površinu zuba i desni i usmjerimo ka desnima. Čistimo malim kružnim pokretima bez pritiska.
  • Finim kružnim pokretima neophodno je očistiti sve zube od prvog do zadnjeg, kako s vanjske, tako i sa unutrašnje strane, kao i grizne površine svih zuba.
  • Najlakše je obično krenuti sa gornjom vilicom, čistiti zube s vanjske strane, potom s unutrašnje i onda preći na zube u donjoj vilici.
  • Najpraktičnije za djecu je objašnjenje tehnike pranja zuba da se gornji zubi peru „kako kiša pada“ a donji „kako trava raste“.

Pored četkice za zube, za adekvatnu oralnu higijenu, potrebno je koristiti i zubni konac ili interdentalne četkice. Oni imaju značajnu ulogu zbog čišćenja međuzubnih prostora, do kojih četkica ne doseže.

Održavanjem oralne higijene u kombinaciji sa izbalansiranom ishranom i redovnim kontrolama kod stomatologa, možete zadržati zdrave zube i lijep osmijeh tokom dužeg perioda vašeg života.

0 comments on “Oralna higijena ključna za zdravlje zuba!

Comments are closed.