Zubni most

Zubni most je fiksna nadoknada koja se koristi za nadoknadu zuba koji nedostaje (ili više njih) trajnim povezivanjem sa zubom ili implantatom.

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih zuba, estetskom korekcijom postojećih zuba i poboljšanjem funkcije zuba. Zahvaljujući napretku tehnologije postoje različiti načini na koje se zubne nadoknade mogu izraditi i prilagoditi svakom pacijentu.

Fiksna protetika odnosi se na stomatološke radove koji se fiksiraju u ustima i ne skidaju se, tačnije to je trajno cementirana nadoknada. Fiksna protetika uključuje mostove koji se postavljaju na prirodne zube i služe za zamjenu jednog ili više zuba. Mostovi povezuju prekinute nizove zuba i ponovo stvaraju jednu cjelinu. Korištenjem zubnih mostova vraćate funkcionalnost i estetski izgled vašim zubima. Zubni most preporučujemo u situaciji kada za redom nedostaje nekoliko zuba i kada zubi koji bi trebali biti nosači budućeg mosta imaju velike plombe ili su endodontski liječeni zubi.

IZBOR MATERIJALA. METALOKERAMIKA ILI BEZMETALNA KERAMIKA?

Metalno keramički zubni most ima metal na koji je pričvršćena keramika, a odlikuje se snagom i izuzetnom trajnošću, pa se često koristi u velikim bezubim prostorima.

Problem koji se može javiti kod metalo-keramičkih krunica je, osim lošije estetike zbog neprelamanja svjetlosti tj. nepropuštanja kroz metal, pojava rubne diskoloracije, tj. sivog ruba oko vrata zuba.

Cirkonijum keramika savršeno oponaša prirodnu boju zuba, dobro propušta prirodno svjetlo i izvrstan je izbor za prednje zube.
Uz modernu tehnologiju i vrhunsku estetiku cirkonijum keramičkih materijala, “holivudski osmijeh” više nije izuzetak već prihvaćeni standard.

Metalo-keramički i cirkonijum-keramički mostovi funkcionalno imaju ista svojstva. Koju vrstu materijala izabrati zavisi od stanja, rasporeda zuba, estetskih karakteristika koje želimo postići kao i cijene.

Postupak izrade keramičkih mostova podrazumijeva brušenje zuba i uzimanje otiska nakon čega zubni tehničar u laboratoriju izrađuje konstrukciju.
Nakon probe, ta se konstrukcija presvuče keramikom u željenom obliku, boji i veličini. Eventualne korekcije se vrše uz saglasnost pacijenta. Rok izrade jednog fiksnog protetskog rada je 5-7 dana.

Za pomoć u odabiru najboljeg rješenja, slobodno nas kontaktirajte i zakažite besplatan pregled i konsultacije.

Termin možete zakazati pozivom na +387 66 840 777 ili pošaljite e-mail na info@unidentstomatologija.com

0 comments on “Zubni most

Comments are closed.